Kookworkshop

Kom workshoppen op de b&b!

Kookworkshop Ouderwets Conserveren

Foodblogger en kookboek-auteur Annemieke Geerts van Mijn Hollandse Keuken komt regelmatig naar onze B&B om haar kookworkshop Ouderwets conserveren te geven. Daarin neemt ze je mee naar grootmoederstijd. Een tijd waarin er niet alleen heerlijk gekookt werd, maar ze het eten ook zo bereidden dat het lang houdbaar was zonder gebruik van koelkast of diepvries. Want die waren er immers nog niet. Ook in deze tijd is het fijn om een voorraad eigengemaakte gezonde voeding buiten de koeling te kunnen bewaren. Gewoon in je kelder, bijkeuken of voorraadkast. En het is natuurlijk ook nog eens heel duurzaam én zelfgemaakt smaakt gewoon lekkerder!

Wat kun je dan allemaal zelf maken en makkelijk buiten de koelkast bewaren?

Delicatessen als jam, chutney, appelstroop, pindakaas, pickles, sambal, zoetzure saus, mosterd, limonadesiroop en zelfs likeur zijn prima zelf te maken en lekker lang houdbaar! Zelfs maaltijden en soep kun je, door ze te wecken, in potten buiten de koeling bewaren. Veel heb je er niet voor nodig. Gewoon verse groenten en fruit en zelfs van restjes kun je nog de heerlijkste dingen maken.

Wat is conserveren dan precies?

Het is een manier om je voeding zo te koken dat het lang houdbaar is. Daarvoor bereid je ze op een bepaalde manier én gebruik je ingrediënten die zorgen dat het product langer houdbaar blijft. Conserveermiddelen dus. Uiteraard niet de E-nummers van nu. De conserveermiddelen uit grootmoederstijd waren met name olie, azijn, brandewijn, zout en suiker.

-Zo kun je groenten inmaken op azijn, dan heb je pickles. Lekker voor door je salade.

-Of je kookt groenten en fruit samen met azijn, mosterd en suiker. Dan krijg je een Engelse chutney of een relish. Een heerlijke saus voor bij een stukje vlees of op de borrelplank.

-Een stuk vlees kun je drogen in zout zodat het een hammetje wordt.

-Citroenen ingelegd in zout zijn een heerlijke smaakmaker in stoofgerechten.

-Door fruit samen met suiker in te koken krijg je jam.

-En suiker en water worden samen met wat fruit een heerlijke siroop.

 Is het moeilijk?

Nee, conserveren is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal belangrijke spelregels waar je je goed aan moet houden. Want, in je voeding zitten micro-organismen. Die doen heel veel goede dingen voor je, maar als je niet hygiënisch genoeg werkt, kun je er ook ziek van worden. Het is dus zaak dat je precies weet waar je mee bezig bent. Dat leer je het best door het in de praktijk te ervaren.

Tijdens de workshop leer je precies wat de spelregels zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Eenmaal thuis kun je veilig aan de slag met alles wat je geleerd hebt en krijg je de recepten en belangrijkste tips nog even in je mailbox. Uiteraard ga je naar huis met een paar lekker gevulde potjes zelfgemaakt lekkers en een leuke goodiebag.

 Wat zijn de mogelijkheden?

1)boek een corona-proof b&b personal (op maat gemaakte) workshop (deze kan vanaf 1,5 uur en behandelt bv een thema. bv fermentatie of 3 dingen maken)

2)schuif aan op een van de workshopdata (ivm corona even geen data) voor een uitgebreide kennismaking met alle conserveer-methoden. (Neem lekker je eigen glazen potjes mee om te vullen met al het lekkers dat je maakt tijdens de workshop!)

 

Share by: